Skip to main content

Zon haalt energie uit fusiereacties in haar kern

Ontstaan uit een gasvormige wolk

De Zon is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan uit een gasvormige wolk die onder invloed van de zwaartekracht is ingekrompen, waardoor de hitte is toegenomen. De planeten komen ook voort uit deze zelfde initiƫle gaswolk.

De activering van de samentrekking was waarschijnlijk het gevolg van een verstoring, misschien de explosie van een nabijgelegen supernova. Bij een temperatuur van een miljoen graden begonnen kernfusiereacties van waterstof te ontstaan, die de emissie van zichtbaar licht door de zon teweegbrachten.

Bij fusie komen grote hoeveelheden energie vrij

De Zon haalt haar energie uit de fusiereacties die plaatsvinden in haar kern, waar de temperatuur ongeveer 15 miljoen graden bedraagt. Deze reacties zetten waterstof om in helium: waterstofkernen verzamelen zich om een zwaardere heliumkern te vormen.

Bij de fusie komen grote hoeveelheden energie vrij, waarbij massa (m) wordt omgezet in energie (E) volgens de beroemde Einstein-vergelijking E=mc2 (waarbij c de lichtsnelheid is).

Ook de andere sterren schijnen dankzij de energie die door de fusie van de atoomkernen wordt geproduceerd. Ook op aarde proberen we kernfusie te gebruiken om energie te produceren.

De zon waargenomen door SDO (Solar Dynamics Observatory, Atmospheric Imaging Assembly). (Met dank aan: NASA (LMSAL))